16 april 2024

Eten doe je met je neus

Met het grootste gemak rolt hij het kleine bolletje deeg tot een mooie bodem. Bijna zonder te kijken pakt hij de verschillende ingrediënten links en rechts uit de roestvrijstalen bakken. Er hangt een ontspannen sfeer in FoodTruck ‘Pazza’. Als je weet waar je mee bezig bent is het niet vervelend als er mensen op je vingers kijken. Charismatisch legt hij de verschillende gerechten uit aan de uitgelaten mensen aan de ‘kar’. Het zit hem als gegoten. In het bloed.

‘Je komt nu naar huis’
Nee, Martin is geen Italiaan. Zijn vader Roy is Indonesisch terwijl zijn moeder een rasechte Vlaardingse is. Martin was geen leerwonder. Net geen ramp. Onbewust zat het er toen al in. Hij moest dingen maken, creëren. Dat kwam er pas veel later uit. Opgegroeid in Bergen op Zoom kreeg hij al vroeg de kriebels. Er moest wat gebeuren, alleen was hem nog niet helemaal duidelijk wat dat moest zijn. Op een mooie dag vertrok hij dan ook naar Spanje om daar in een bar aan de slag te gaan. Dat hij in de horeca thuishoorde werd al snel duidelijk. Op welke manier dan nog niet. Zijn ouders lieten hem begaan maar waren er niet echt blij mee. Het blijft op een bepaalde manier toch angstig als je kind daar zielsalleen in een ander land probeert zijn kost te verdienen. Op het moment dat vader Roy er genoeg van had belde hij Martin. ‘Je komt nu naar huis’, zei hij streng. Eerst stribbelde Martin nog tegen maar vader was duidelijk. ‘Je komt naar huis. Ik heb je ingeschreven voor een opleiding’. Daar zat hij dan weer net niet op te wachten. Eenmaal thuis werden vaders plannen duidelijk. Er lag een formulier van inschrijving voor de koksschool. Voor die actie is Martin zijn vader nog steeds dankbaar.

image-224882

‘pizzabordeel’
Na zijn succesvol afgesloten opleiding werkte hij een paar jaar voor een baas toen hij de kans van zijn leven kreeg. Martins neef Jerry werd benaderd door de eigenaar van Italiaans restaurant ‘Il Maccerone’ in Bergen op Zoom, met de vraag of er interesse was in een overname. Tezamen met zijn vrouw Melina, neef Jerry, zijn zus Alma met ook weer haar man Tom startten zij het Italiaans restaurant onder dezelfde vertrouwde naam door. De knusse eetgelegenheid was al jaren een goedlopend pizzabordeel met hier en daar een culinaire uitspatting. Martin werd de drijvende kracht in de keuken en stelde een nieuwe kaart samen. De aloude en al jaren goedbevonden gerechten werden gerespecteerd en in ere gehouden. Naast de kaart schreef  ‘fijnruiker’ Martin iedere week nieuwe gerechten op de muur. Creaties van eigen hand kregen middels een ’try out’ de kans te groeien. Dat werd uiteindelijk de kracht van het gezellige restaurantje.

martin-1

Het lijkt een nieuwe ‘hype’ te worden
Martin is en blijft een ondernemer. Vandaar ook het idee van de Foodtruck. Hij en zijn compagnons zijn inmiddels graag geziene gasten op de verschillende Foodtruck meetings door het hele land. Het lijkt een nieuwe ‘hype’ te worden. Naast hem staat een truckje met hot dogs en ijs. Aan de overkant weer een wagen met ‘Twisty Wraps’. Zo zijn er al tal van trucks gezien met de meest uiteenlopende gerechten aan boord. Organisator Titus Gorissen van ‘Kanen bij Ten Kate’ heeft het allemaal perfect geregeld. Hij zorgt voor de verschillende vergunningen, stroomtoevoer, vrijhouden van standplaatsen en een bak gezelligheid. De steden die aangedaan worden zijn veelal druk bezochte centra. Titus zorgt tevens voor lange tafels en banken om de toestroom van de hongerigen en dorstigen zitgelegenheid te bieden. De prijzen zijn scherp maar de gerechten zeker niet minder van kwaliteit. Het moet leuk blijven voor het passerende volk. Op deze manier krijgen ze dan ook de kans om meerdere, soms onbekende, lekkernijen te proberen.

martin-4

Eén van de smaakmakers
De ‘Pazza’ foodtruck is toch wel één van de smaakmakers in het geheel. Verschillende pasta, pizza- en antipasta gerechten gaan van hand tot hand. Mensen proeven van elkaar om vervolgens weer iets anders te proberen. Het festijn is zeker niet onbeperkt. De vergunningen lopen van een bepaalde begintijd tot een vastgestelde eindtijd. Zo weet je altijd waar je aan toe bent. Als we opgeruimd en afgebouwd zijn komt de immer vrolijke Titus met een paar biertjes aanlopen. ‘En jongens, was het wat?’

Het was zeker wat! Veel vrolijke mensen, leuke gesprekken en geweldige reacties.

Komt het zien, komt het proeven. Kom maar lekker genieten…

martin-2