12 juli 2024

Peter kan alles

Mijn reputatie waarmakend sta ik tien minuten te laat voor het Arsenaaltheater in Vlissingen. Ben er al eens eerder binnengeweest dus weet wat me te wachten staat. Een gezellig knus theater met een , naar ik hoorde vertellen, een hele goede acoustiek.
Mijn neef, Peter Heyt, heeft me uitgenodigd te komen kijken en luisteren naar een promotieoptreden van zijn band “The Moon”. Nu zeg ik band, maar het is veel meer dan dat. Vandaar dat het sinds kort ook overkoepelend “Peter Heyt Music Entertainment!” heet.
Uiteraard is het “feest” al begonnen als ik binnenstap in de rokerige zaal. De sfeer is al helemaal goed.
Ik wil er van genieten wat tot gevolg heeft dat er een halve rij voor mij op moet staan. Net als in de film.
Peter bouwt het lekker op met een paar rustige nummers.
Sinds kort is er een zangeres tot de band toegetreden die dan ook het toneel betreedt. Een mooie jonge meid met een hemelse stem. Ze doet een paar hedendaagse dancenummers, welke niet van het origineel te onderscheiden zijn. Geweldig. Ze heeft een groot stembereik en kan dan ook veel verschillende genres aan. Misschien niet helemaal mijn muziek maar wel prachtig uitgevoerd waardoor ik meer waardering krijg voor de “muziek van mijn kinderen”, respect!. Ik ben wel een echte luisteraar en ik moet zeggen dat het goed in elkaar zit allemaal. Geen noot te veel of te weinig en alles in de juiste proporties.
Een begenadigd gitarist met zijn eeuwige spontane “smile” speelt alsof zijn leven er van af hangt. Dat muziek zijn leven is, is me wel duidelijk.
Een even zo begenadigd saxofonist begeleidt, soleert en is op de juiste manier aanwezig. Ook niks te veel of te weinig en altijd op z’n plaats. Het plaatje klopt gewoon.
Het is niet zomaar “een bandje”, maar een project. Een bedrijf.
Alle stijlen komen aan bod, en alles tot in de perfectie uitgevoerd. Peters stem leent zich overal voor, al dan niet met een professionele draai. Hij kan het aan en durft het ook.
Kane, Jan Smit, Frank Sinatra, eigenlijk alles wat je zou willen. Vraag het en je krijgt het.
“The Moon” is van origine een driemansformatie. Met het boeken van “The Full Moon” krijg je het hele pakket op je feestje of bruiloft, inclusief zangeres en danseressen die door Peters vrouw aangestuurd worden. “The New Moon” is een DJ act, waar hij ook makkelijk een avond mee vol krijgt. Voor de wat rustigere momenten heeft Peter zijn Jazzproject waarmee hij vorig jaar nog naar buiten trad.
De, voor mij onbekende maar RTL waardige, presentator praat het hele gebeuren op een geweldige manier aan elkaar, wat het geheel tot een nog hoger niveau brengt. Klasse!
Als een rasechte entertainer geeft Peter de zaal waar het voor komt.
Het is dan wel een “promoshow” waarbij de gemaakte filmbeelden gebruikt zullen worden om reclame te maken, maar daar is niets van te merken.
30 jaar in het vak, en dat is te horen!
Nagenietend zit ik een frietje te eten aan de overkant van het Theater en kijk voor me uit. Door het raam zie ik het dak van het Theater en moet ineens denken aan mijn dochtertje. Heel stoer zeg ik altijd dat ik alles kan, waarna zij zegt, “nee hoor, je kan geen huis op tillen”.
Nee, niemand kan alles, ook Peter niet. Een huis optillen niet, maar dat Theaterdak ging er daarnet wel een beetje af…