16 april 2024

Boulangerie Patisserie Bernard, Bergen op Zoom

Ria werd geboren in Oud Vossemeer. Als dochter van een boerenfamilie ging ze dan ook trouw naar de landbouwschool. Aansluitend deed ze de slagersvakschool om uiteindelijk in de bakkerij van Smaal te belanden. “Daar heb ik 5 jaar met erg veel plezier gewerkt. Toch merkte ik al een tijd dat ik dat niet mij hele leven lang zou willen doen.’

bernard-2

Zo ontstond de ‘lunchroom’
Ria heeft de zuiverste vorm van ondernemersbloed door haar aderen stromen. ‘Ik had verschillende ideeën die ik graag uit wilde werken, maar dan wel het liefste voor mezelf.’ Zo kwam het dat ze de zaak overnam, maar dan in ‘franchisevorm.’ In die nieuwe vorm ging de bestaande bakkerij behoorlijk ‘op de schop.’ Er werd een groot deel van de ruimte gereserveerd voor tafeltjes en stoelen. Zo ontstond de ‘lunchroom.’ De beloofde uitbreiding van de franchiseketen liet op zich wachten waardoor Ria zich losweekte van de organisatie. Gezamenlijke inkoop werkt alleen als er een groot aantal ondernemers de handen in elkaar staan. Vier bleek te weinig.

‘buitengewoon goed personeel’
Nog een keer gooide Ria de bezem door de tent tot het helemaal naar haar zin was. Haar zaak. Haar ‘Bernard.’ De naam heeft ze ontrokken aan een Franse familie die het ‘ketenconcept’ indertijd in het leven riepen. Die basis blijkt goed. Ria’s persoonlijke ‘draai’ maakte het tot wat het nu is. Een ruime kaart met veelal vaste onderdelen. ‘Mensen willen bij een zaak als deze helemaal niet dat je iedere maand van alles wisselt.’ Ze missen dan dingen en blijven er soms voor weg. ‘Ik heb hier klanten die al jaren hun kopje koffie komen doen met een gebakje of vers gebakken broodje. De kaart is goed. Dat zie ik aan de omzet en aan de bevolking bij de concurrentie. Nog een speerpunt van ‘Bernard, ’is het personeel. Dat is bijna wel het belangrijkste onderdeel van je onderneming. Het sociale, de normen en waarden, het vriendelijke en behulpzame. Het gekke is dat ik al jaren buitengewoon goed personeel heb kunnen binnen halen en houden. Wat ze misschien zelf niet ziet is dat je personeel zich spiegelt aan zijn of haar opleider.

bernard-4

‘Veel winkeliers slapen in’
Ria is een rasechte onderneemster. Zo heeft ze het voortouw genomen in de drukbelopen winkelstraat waar ze gevestigd is. Ze heeft zichzelf de functie van ‘straathoofd’ opgelegd om scherp te blijven. Niet persé wijzend naar haar ‘straatcollega’s vindt ze dat veel winkeliers inslapen. Dat is zeker in een tijd als deze ‘killing.’ Je merkt ook wel of de bewuste chef de eigenaar is of een zetbaas. Met alle respect natuurlijk want het is logisch dat je anders denkt als het direct om je eigen portemonnee gaat. De themaversieringen zijn belangrijk door de jaargetijden heen. Ook is ze zich aan het sterkmaken de achtergrondmuziek in de winkelstraten terug te brengen. ‘Sfeer’ is het sleutelwoord.

kerstijsbaan

Kerstijsbaan
Je moet al dankbaar zijn dat de mensen de moeite nemen naar de stad te komen, laat staan jouw zaak. ‘Geld kunnen ze overal kwijt, maar ze moeten het je wel gunnen.’ Klanten moet je in de watten leggen. Ze het gevoel geven dat ze welkom zijn en dat je blij was met hun keuze.’ Ria is een aanpakster. Zo runt ze al drie jaar het horecagedeelte van de Kerstijsbaan op de ‘Grote Markt’ in Bergen op Zoom. Ieder jaar inversteert ze het grootste deel van haar verdiende centjes. Laten zien dat je de klandizie waardeert. Niks uitmelken maar laten  groeien. Groeien naar meer mooier en beter. Onvermoeibaar lijkt ze. Dat komt zeer waarschijnlijk door de passie van het ondernemen. ‘Het gaat zeker niet vanzelf maar ik doe het allemaal zo graag.’

bernard-5

Later
Over de toekomst denkt ze wel eens na. ‘Als ik oud ben bedoel je?’ Ik droom wel eens ‘van een niet te groot café restaurant ergens in een bosrand. Je vaste klantjes en een leuke gevarieerde kaart.

‘Geen druk maar heerlijk genieten’.

bernard-3

Boulangerie Patisserie Bernard

St. Josephstraat 18 Bergen op Zoom 0164-234442