8 december 2024

Bewust maakt gerust

Social media is ‘hot.’ Zo hot dat het zo zachtjesaan een probleem begint te worden. Vooral een probleem omdat veel mensen de materie niet goed begrijpen. Wat het doet en welke (blijvende) schade het kan aanrichten. In grote lijnen weet iedereen wel hoe het werkt. We Facebooken en Twitteren er met z’n allen op los. Als we dan praten over wat het teweeg kan brengen is de kennis wat minder aanwezig. Hoe je er je voordeel mee kunt doen is wéér een ander, positief, punt.

Een werker, geen student
Bas van der Haar is BasBuro. Bas zit er middenin. Het is een markante kerel met een grote kennissenkring. Een werker, geen student. Na zijn school is hij dan ook meteen het bedrijfsleven ingestapt. Via sigarettenfabriek Philip Morris kwam hij op de planning van een transportbedrijf terecht. Misschien niet zijn droombaan maar ook weer niet zomaar iets. Toen hij overstapte naar een tweede transporteur startte hij tegelijkertijd zijn eigen zaakje. In zijn vrije uren verdiepte hij zich in de wereld van Twitter, Facebook, Linked-In en meer soortgelijke social media mogelijkheden. Het interesseerde en intrigeerde hem mateloos. De ‘fun’ maar ook de zakelijke aspecten hielden hem bezig.

BasBuro
Op het moment dat het niet meer te combineren was met zijn planwerk heeft hij de stap uiteindelijk gemaakt en begon volledig voor zichzelf. Door de felle opkomst van al die internetdiensten viel er automatisch een groot gat in de markt.  In die behoefte voorziet BASburo nu. Veel bedrijven begrijpen wel dat er veel extra omzet te genereren valt via de Social Media, maar zijn er niet genoeg in thuis om de vinger op de juiste plaats te leggen. Net zoals je een boekhouder nodig hebt. Bij Bas kun je bijvoorbeeld voor een redelijk bedrag per maand je ‘Social Media Content’ laten verzorgen. Dit kan door input van de opdrachtgever of desgewenst uit eigen beweging.

‘de sleutel geeft van een andere wereld’
Na wat slapeloze nachten en brainstormen met zichzelf kwam hij onlangs op een idee. Na zijn observatie van de jeugdproblematiek met betrekking tot de social media hype heeft hij dit fenomeen op papier uiteengezet. Er zitten natuurlijk best veel voordelen aan het hele gebeuren, maar zeker zo veel nadelen. Kinderen van nu groeien er mee op. Een veelgehoorde klacht is dat ze niet meer buiten komen. Fifa, Minecraft, en nog veel meer andere ‘onzinnige’ schiet- en autorace spellen zijn dagelijkse kost. Er is op elk moment wel een spelconsole, I pad, tablet of mobiele telefoon in de buurt. Het gaat te vaak vóór het huiswerk en allerlei andere bezigheden. ‘Mensen beseffen soms gewoon niet dat je met de overhandiging van een ‘smartphone’ je kind de sleutel geeft van een andere wereld.’ Hun tweede leven. ‘Je wisselt onderweg naar school toch ook niet vier keer van fiets?’ Dat beamen de kinderen als het hen gevraagd wordt. Waarom heb je dan wel 5 verschillende manieren nodig om contact te houden met je vrienden of het thuisfront? Whats app, Twitter, Instagram, KIK en weet ik niet wat allemaal nog meer.  ‘Zo’n stelling zet ze dan weer wel aan het denken,’lacht Bas.

Bas 4

‘Bij de bron aanpakken’
‘Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut niet tegen het hele social media gebeuren. Ik verdien er tenslotte mijn brood mee.’ Hij maakt zich wel zorgen. Zich heel goed bewust van de voordelen, maar zeker ook van het misbruik, de verslaving en de vertroebeling van de menselijke sociale contactvormen. Kinderen maken een account aan met hun ogen dicht. Ook voor Facebook. Geboortedatum aanpassen en klaar is Kees. Een echte beveiliging is er gewoonweg niet. Vanuit dat oogpunt kwam hij op het idee van voorlichting. Bij de bron aanpakken is tegen alle ellende de beste remedie. Vandaar dat hij een lezing heeft geschreven voor de jeugd vanaf groep 6.  Zo’n lezing wordt dan voorafgegaan door een gesprek met de leerkrachten & ouderavond van desbetreffende groep. Dit om de ouders voor te bereiden op wat komen gaat. ‘Er zijn natuurlijk altijd wel kinderen die er op dat moment (nog)  niet zo mee bezig zijn. Daarom is het soms nodig ouders er van te overtuigen dat wat niet is, zeker zal komen. En mogen ze het thuis niet, worden ze door vriendjes wel wijzer gemaakt op dat gebied. ‘Alles is te vinden voor die kleintjes en in de praktijk blijkt dat er maar weinigen een ‘kinderslot’op de computer hebben ingesteld.

basburologo

Beperking maar vooral beheersing
Kinderen smeren hun brood en ruimen de vaatwasser in met één hand. Een mobieltje wegleggen is geen optie. Geen mobiel, geen leven. Bas wil een ‘mindset’ creeëren bij kinderen maar zeker ook bij de ouders. ‘Random’ controles in mobiel en pc. Zorgen dat je weet hoe het werkt en zorgen dat ook zij dat beseffen. Er is in het jonge verleden al meermalen gebleken dat misbruik tot een hoop problemen kan leiden. Wat voorheen als ‘Randstadprobleem’ werd aangemerkt is nu het probleem thuis, of om de hoek. Beperking maar vooral beheersing is het devies. Bas werkte zijn strategie helemaal uit en inmiddels zijn er al een tiental basisscholen waarbij hij het ‘Sociaal Op School project’ heeft mogen verzorgen.

Bas is continue doende met verfijning. ‘Ik ben niet snel tevreden. Ik wil zeker zijn dat de boodschap aankomt. Vandaar dat hij zijn ‘proeflezingen’ op film heeft vastgelegd. Zo kan ik terugkijkend nog kleine dingetjes aanpassen en zo veel mogelijk perfectioneren. Zoals in veel branches valt of staat zoiets met de presentatie.

Bas is er in ieder geval klaar voor.