12 juli 2024

Minibioscoop

Al vanaf het moment dat Metropolis in Antwerpen opende ben ik nooit meer naar Cinemactueel geweest. Cinemactueel is een “normaal formaat” bioscoop in Bergen op Zoom. Zoals deze zijn of waren er natuurlijk nog velen. Deze bioscopen met vooral kleinere zalen hebben volgens mij al jaren te lijden onder de opkomst van de groten.
Het kan niet anders. Zoals ik zijn er velen die een “must… see” film alleen nog op een groot scherm willen kijken. Vanmiddag vielen mijn zwemplannen met de kids in het regenachtige water waardoor we op het filmidee kwamen. Door de late beslissing had ik ineens een kleine tijdsdruk waardoor we de plaatselijke bios dan maar een keer bezocht hebben.
Aan de kassa een hele aardige kerel die me, ondanks de toch best wel dikke rij wachtenden, in combinatie met wat grappigheden aan de juiste kaartjes helpt. Netjes en vriendelijk. “Ga maar snel, de film begint net” zegt hij nog en loopt nog net niet mee naar de zaal.
We kiezen democratisch voor “Oorlogsgeheimen” een Nederlandse film waardoor Sterre (7) het ook een beetje kan volgen. Ze vraagt me 4 keer wie dan wel Olav is in de film, omdat het volgens haar “Olavsgeheimen” heet. Ik leg haar uit hoe de film dan wel heet en waarom. Ik besef ook ineens dat ik het fenomeen “oorlog” beter aan het begin uit had kunnen leggen want ze begrijpt het echt niet. “Waarom hebben ze ruzie dan?”, “Wat zijn Joden?”. Al met al heeft ze uiteindelijk toch wel vrede met het zien van de vriendschap tussen twee jonge mannekes, het lieve biggetje en het einde waar alles toch nog een beetje goed lijkt te komen. Een Joods meisje komt er minder goed vanaf helaas. Die gaat mee de trein in. Da’s dan weer minder.
In de pauze gaan we om wat lekkers en ook daar doet de “kassaman” weer zijn vrolijke ding. Onder de schaduw van de donkere “Metropoliswolk” maakt hij het de mensen naar hun zin. Iedereen de persoonlijke aandacht die je eigenlijk verdient. Zoals het ooit was. Hij doet dat goed.
Ik heb er een fijn gevoel bij. Hier krijg je in ieder geval het gevoel welkom te zijn. Zo’n man gun je het ook. Misschien vecht hij al jaren tegen de bierkaai, ik weet het niet.
Ik dacht dat ik niet meer naar een klein scherm kon kijken maar dat valt me alles mee. Ik ga hem steunen.
Ik blijf de volgende keer weer in Bergen, da’s zeker!