24 juni 2024

De kunst van vernieuwen

Piet Koenraadt is eigenlijk kapper. Dat zag ik dan weer niet aankomen. Een stoere kop en een vlotte prater in ieder geval.

Als aankomend vader is hij druk bezig zijn toekomst te plannen. Zijn ouders bezitten twee kapsalons waar hij nog regelmatig zijn kunsten vertoont. Piet werd kapper omdat het indertijd een logisch gevolg leek. Hij doet het graag en kan het ook. Toch zou hij zich graag nog meer met zijn nieuwe onderneming bezighouden. Sinds een paar maanden is hij officieel voor zichzelf begonnen volgens de Kamer van Koophandel. In zijn gedachten was hij er al veel langer mee aan de slag. Zijn hoofd tolt van de ideeën.

Bekleed.
Zo heet zijn bedrijf en dat is wat hij doet. Het dekt de gehele lading. Hij bekleedt al wat u hem voorlegt. Het stopt dan ook niet bij een autostoel. Zijn passie ligt wel bij de ‘oldtimers’, maar blijkt tot veel meer in staat. Ook een splinternieuwe komt wel eens aan de beurt. ‘Die moeten wat sneller klaar natuurlijk’, lacht hij. Hij lacht veel, zit goed in zijn vel. ‘Oldtimers zijn projecten, die hebben vaak wel even’. Piet is gedreven en praat snel terwijl hij een zelfgemaakt sigaretje rookt onder de afzuigkap. ‘Daar zou ik eens mee moeten stoppen’, zegt hij wijs, wetend dat het niet zal gebeuren.

bekleed-19-10-15-7

‘Ik zat aan alle knopjes’
Een dikke 20 jaar geleden kocht hij zijn eerste VW busje. Een voorliefde voor de oude Volkswagens. ‘Mijn vader had er vroeger een voor zijn werk. Daar speelde ik stiekem in, prachtig vond ik dat’. Zodra vader ’s morgens zijn contactsleutel omdraaide galmde de radio op 20 en stonden de ruitenwissers aan. ‘Ik zat aan alle knopjes’. ‘Die busjes zijn echt waanzinnig. Netjes spuiten en ‘op z’n smoel leggen’. Verlagen heet dat geloof ik. Hij draaft graag door over dat oude spul.

bekleed-19-10-15-3

‘Ik wil scherp blijven’
Zo begon hij met het bekleden. Hij zag hier en daar verschillende ‘creaties’ van anderen voorbijkomen maar vond het allemaal niet mooi genoeg. Zoals velen een onderneming starten dacht ook hij, ‘dat kan ik beter’. Piet is buiten een vaardig prater ook een doener. Daarnaast is hij in het bezit van een bijna ziekelijke vorm van perfectionisme. ‘Een Pietje precies dus’, zo vindt hij zelf. Zijn vriendin beaamt. ‘Ondanks ik nog geen klachten heb gehad ben ik nooit 100% tevreden over mijn werk. Er mankeert dan niets aan, maar toch zie ik altijd iets. De klant dus niet. Soms is dat vervelend omdat het best een fijn gevoel is je werk tevreden af te kunnen leveren. Piet legt de lat bewust hoog. ‘Er wordt hier en daar te veel geld gevraagd voor het bekleden van de verschillende items. ‘Ik weet hoeveel arbeid er voor nodig is, maar denk toch dat het best wel eens wat minder zou kunnen’. Hij weet het wel. Naarmate je groeit zal ook de overhead meestijgen. Logisch. Toch wil hij scherp blijven, in kwaliteit en prijs.

piet-3

‘Echt mega vet’
Hij heeft een prachtige ‘vintage’ Pfaff naaimachine in zijn werkruimte staan waar hij alles mee doet. Niks geen plastic of elektronica. Gewoon ouderwets. Zo is Piet en zo werkt hij. Piet heeft al veel gedaan in zijn jonge leven. Het mooie is ook dat hij alles kan waar hij aan begint. Dat klinkt stoer maar het komt denk ik omdat hij blijkbaar feilloos aanvoelt waar zijn talenten liggen. Piet bruist. Het bekleden is een heel ruim begrip. Ondanks zijn voorliefde voor het oude spul krijgt hij ook nieuwe stoelen ter reparatie aangeboden. Stof, leer of skai. Alles is mogelijk. Laatst heeft hij nog een logo in de leren rugleuning van een stoel geborduurd. Mooier dan het origineel. ‘Echt mega vet’, volgens Piet. Zijn ogen blinken.

piet-2

Piets, uit Arnhem afkomstige, vriendin Judith luistert aandachtig terwijl ze verliefd zijn bewegingen volgt. Ze ziet zijn gedrevenheid en heeft begrip. Trots ook. Het is een creatief stel. Ze rondde haar opleiding af als modeontwerpster. Vier jaar geleden koos ze voor Piet en zijn woonplaats Halsteren. Een behoorlijke ommezwaai met natuurlijk ook gevolgen. Ze kreeg een baan aangeboden in de kledingsector waar ze als assistent manager haar uren vult. Ze is er erg blij mee maar droomt stiekem toch wel eens van een eigen atelier. Wie weet, misschien ooit…

bekleed-19-10-15-5

Piet is absoluut geen stilzitter en wil dus graag vooruit. Het hoeft niet perse snel maar het moet en gaat gebeuren. Bekleed. dus. Door Piet Koenraadt.

Bekleed: Voor het bekleden van uw auto, caravan, camper, boot of horecagelegenheid.

Piet Koenraadt – pietbekleed@gmail.com – 06-22210257